Jäsenkorjauksen kulku

KUVA 1

Jäsenkorjauksessa yleensä lähdetään liikkeelle Ihmisen perustuksista, eli jaloista.

Nilkan käsittelyssä avataan tarvittaessa kantaluu, tarkastetaan telaluu ja pohjeluu.

Vapautetaan nilkka jännityksistä tai tarvittaessa kootaan. Näin myös korjataan virheasennot ja venähdyksistä ym. johtuvat jalkojen pituuserot. Hoitamattomat jalkojen pituuserot voivat johtaa vaivoihin muualla kehossa esim. niskan tai käsien alueella. (kineett. ketju)


KUVA 2

Säären alueen ja polviin tulevia vaivoja hoidetaan potilas makuulla tai hoitopöydällä.

Korjataan virheasento, hermopinne- ym. vaivoja. Tarvittaessa ohjataan lisätutkimuksiin tai ortopedille. Epäilys isommasta (esim. collateral) vammasta.

KUVA 3

Alaselkä:

Ristiselkä sekä lanneranka huolellinen hoito. SI-nivel tarkistus ja hoito. Joissakin tilanteissa lisätutkimus. Myös yhdessä laaditaan tarvittaessa ohjelma alaselän vahvistamiseksi.

Joissakin tilanteissa, oireiden mukaan lisätutkimukseen ohjaus. Oireet esim. (prolapsi) tai muu epäily. Kaikki omat sairaskertomukset ja lausunnot helpottavat arviointia.

 

Rintaranka:

Huolellinen hoito ja nikamalukkojen ja kylkiluiden (Capsulan lukot) avaus. Rintarangan lukoilla suuri merkitys, esim. käsiin tuleviin vaivoihin. Samoin autonomisen hermoston toimintaan, esim. sisäelimiin tai niihin liittyviin vaivoihin, voivat hoitamattomana johtaa.

KUVA 4

Kaularanka:

Asiallisesti avattu rintaranka, helpottaa niskan käsittelyä. Käytännössä välttämätön jos hoidetaan niskan aluetta ja sieltä johtuvia vaivoja. C 6 ja th 1 (alkava leskenpatti) vapautettava. Merkitystä usein esim. käsiin tuleviin vaivoihin.

KUVA 5

Käsiin tulevat vaivat ovat usein selästä johtuvia. Pinteitä usein peukalon tyvinevelen,kyynärvarren, kainalon korppilisäkkeen, solisluun alla (huono asento) ym. alueilla.

Samoin huomioitava olkanivelen asento. Tärkeää vapauttaa olkanivelen liikeradat. Pehmein ottein. Harvoin kuitenkaan olkanivelessä muuta kuin jumia. Joskus Supraspinatus-ahtauma. Kiertäjäkalvon repeämä, kuuluu taas ortopedeille, mutta se on jo vaatinut, voimakkaamman ulkoisen voiman. Kuten kunnon kaatumisen.